Vijesti

PODIGNUTA PRVA OPTUŽNICA U PREDMETU „GIBRALTAR“

08.05.2015. 11:34

Tužilaštvo BiH podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar.

Optuženi su:

PODIGNUTA PRVA OPTUŽNICA U PREDMETU „GIBRALTAR“

- Stipe Prlić (1958),

- Zoran Bakula (1964), i

- Neven Kulenović (1967).

Optuženi se terete za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužilaštvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, UIO BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o. Mostar, svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM, koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na krivična djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih, čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem, se nastavlja u saradnji sa navedenim pravosudnim organima i policijskim agencijama.

Tužilaštvo BiH nastavlja odlučnu borbu protiv korupcije i svih oblika koruptivnih krivičnih djela.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba