Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА У ИЗНОСУ ОД 70.094,54 КМ

30.04.2015. 13:15

Тужилац Посебног одјела за организивани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА У ИЗНОСУ ОД 70.094,54 КМ

-      Пере Јурића, рођеног 12.09.1969. године у мјесту Бистрица, настањеног у Гламочу, држављанина БиХ, раније осуђиваног и

-      Правног лица „TIMBERJACK“ д.о.о. Гламоч, са пријављеним сједиштем у Гламочу, чији је оснивач  и директор Перо Јурић

Оптужени Перо Јурић, као одговорно лице у правном лицу „TIMBERJACK“ д.о.о. Гламоч, терети се да је извршио утају пореза на додату вриједност у укупном износу од 70.094,54 КМ, а правно лице „TIMBERJACK“ д.о.о. Гламоч да је противправно располагало овим износом новца.

Према наводима оптужнице, оптужени Перо Јурић извршио је утају ПДВ-а тако што у периоду од јула 2007. до марта 2010. године, у пословним књигама и ПДВ пријавама није приказао излазне рачуне за сјечу и испоруку трупаца према купцима, шумарским предузећима у ФБиХ и РС, те на тај начин није обрачунао, нити платио порез на додату вриједност и тиме је оштећен буџет БиХ у укупном износу од 70.094,54 КМ.

Оптужени је пружањем лажних података о својим стеченим опорезивим приходима избјегао да плати давања прописана пореskим законодавством БиХ, а како је кривично дјело учинио у име, за рачун и у корист правног лица, терети се и ово правно лице.

Оптужени Перо Јурић терети се да је починио кривично дјело pорезне утаје или преваре из члана 210. став 3. КЗ БиХ, а правно лице „TIMBERJACK“ д.о.о. Гламоч је одговорно за исто кривично дјело у вези са чланом 124. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba