Vijesti

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA KONFERENCIJI U ODŽAKU, POSVEĆENOJ OSIGURANJU PRISTUPA PRAVDI ZA ŽRTVE I SVJEDOKE

29.04.2015. 15:07

Na okruglom stolu u lokalnoj zajednici razgovarano je o mehanizmima osiguranja pristupa pravdi za žrtve i svjedoke, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH.

PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALI NA KONFERENCIJI U ODŽAKU, POSVEĆENOJ OSIGURANJU PRISTUPA PRAVDI ZA ŽRTVE I SVJEDOKE

Predstavnici Tužilaštva BiH govorili su o dosadašnjem radu i rezultatima Tužilaštva BiH u predmetima ratnih zločina, kao i o aktivnostima Odjela za istrage i podršku svjedocima pri Tužilaštvu BiH, kada je u pitanju pružanje podrške ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, naročito u predmetima ratnih zločina koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje.

S obzirom da se radi o predmetima u kojima su svjedoci često iz grupe ugroženih i ranjivih svjedoka, sudionicima sastanka je pojašnjeno na koji način mogu ostvariti kontakt sa tužilaštvom i saradnju i komunikaciju tokom istrage i za vrijeme krivičnog postupka.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu/županiji.

Kao predstavnici Tužilaštva BiH, na okruglom stolu su sudjelovali Emil Pinkas, zamjenik šefa Kabineta glavnog tužioca i Boris Grubešić, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Okrugli stol je održan u organizaciji udruženja Vive Žene, u okviru aktivnosti projekta posvećenog osiguranju pristupa pravdi za svjedoke i žrtve.

Predstavnici Tužilaštva BiH u okviru aktivnosti približavanja rada institucije lokalnim zajednicama i ostvarivanju kontakata i komunikacije sa populacijom žrtava ratnih zločina, sudjeluju na sastancima i susretima u lokalnim zajednicama u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba