Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH, GRANIČNA POLICIJA LIŠILA SLOBODE OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE POČINJENE U BUŽIMU

28.04.2015. 12:54

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, pripadnici Granične policije, na GP Maljevac, lišili su slobode osumnjičenog Isaković Huseina, rođenog 01.10.1969. godine u Bužimu.       

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH, GRANIČNA POLICIJA LIŠILA SLOBODE OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE POČINJENE U BUŽIMU

Ovaj osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u okviru istog predmeta u kojem je nedavno lišeno slobode  7 osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom da se ovaj osumnjičeni nalazio van BiH, na zahtjev tužiteljstva raspisana je policijska potraga, te je lišen slobode čim je stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS  i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu „Radoč“ u Bužimu, koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da je u navedenom zatvoru lišeno života 8 zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.  

Osumnjičeni će tijekom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba