Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 6 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БУЖИМУ

21.04.2015. 15:33

По налогу Тужилаштва БиХ, рано јутрос на подручју општина Бужим и Босанска Крупа, проведена је акција у којој је више десетина полицијских службеника SIPA-е дјеловало по упутствима тужиоца и извршило лишење слободе укупно шест лица осумњичених за ратне злочине.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 6 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БУЖИМУ

Слободе су лишени:

- Нанић Зијад (1963) из Бужима,

- Куделић Есад (1966) из Бужима,

- Бапић Неџад (1975) из Босанске Крупе,

- Салкић Сенад (1967) из Бужима,

- Исаковић Самир (1971) из Бужима, и

- Мустафић Хасан (1954) из Бужима.

Ова лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и сумњиче се да су у периоду од новембра 1994. године до августа 1995. године, за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, односно на територији општина Цазин, Велика Кладуша и Бужим, између припадника 5. корпуса Армије РБиХ с једне стране и припадника Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна (НО АПЗБ) с друге стране и оружаног сукоба између припадника 5. корпуса Армије РБиХ с једне стране и припадника Војске Републике Српске (ВРС), у импровизованом затвору формираном у Команди 505. бужимске бригаде, 5. корпуса Армије РБиХ која је била смјештена у бившем хотелу 'Радоч' у мјесту Радочу, општина Бужим:

- Нанић Зијад у у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде и Куделић Есад у својству командира вода Војне полиције у Команди 505. бригаде, остали у својству војних полицајаца, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права, што је за посљедицу имало да су у наведеном затвору 8 заробљених припадника ВРС лишена живота, један заробљени припадник (НО АПЗБ) и три цивила симпатизера НО АПЗБ, а у којем затвору су незаконито држани цивили и ратни заробљеници који су били изложени мучењима, силовањима и нечовјечном поступању.

Они су под истрагом због постојања основа сумње да су Нанић Зијад и Куделић Есад починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ, ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ БиХ у вези са чланом 180. став 2. КЗ БиХ, а Бапић Неџад, Салкић Сенад, Исаковић Самир и Мустафић Хасан кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ, ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ БиХ у вези са чланом 180. став 1. КЗ БиХ.

Осумњичени који су лишени слободе биће у законском року предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога одлучити о подношењу приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba