Vijesti

U SARAJEVU POTPISANE SMJERNICE ZA UNAPRJEĐENJE REGIONALNE SURADNJE ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA, TRAGANJE ZA NESTALIM OSOBAMA I USPOSTAVU KOORDINACIJSKOG MEHANIZMA

21.04.2015. 15:30

Pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u BiH, danas su glavni tužitelji zemalja regiona, Goran Salihović, Dinko Cvitan i Vladimir Vukčević, i rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev, potpisali smjernice radi poboljšanja suradnje na predmetima ratnih zločina i traganju za nestalim osobama.

U SARAJEVU POTPISANE SMJERNICE ZA UNAPRJEĐENJE REGIONALNE SURADNJE ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA, TRAGANJE ZA NESTALIM OSOBAMA I USPOSTAVU KOORDINACIJSKOG MEHANIZMA

Ovim smjernicama bit će omogućen učinkovitiji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahtijeva međudržavnu suradnju, jer se osumnjičeni, žrtve ili dokazi, nalaze na području dviju ili više država.

Smjernicama će se dalje operacionalizirati postojeći protokoli, odnosno unaprijediti suradnja i zajednička analiza takvih predmeta, sa ciljem da se utvrdi cjelokupno stanje vezano za predmet, da li postoji dovoljno dokaza.

Na taj način će se u budućnosti smanjiti broj neriješenih predmeta ratnih zločina.

Također, ove smjernice su potvrda i nastavak obveza koje su države u regionu preuzele potpisivanjem "Deklaracije o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava" ICMP-a u kolovozu 2014. godine. Naime, u regionu se traga za gotovo 12 000 nestalih, a razmjena podataka i informacija moći će ubrzati dolazak do saznanja o sudbini nestalih osoba, pronalazak lokacija masovnih grobnica, te ekshumacija i identifikacija nestalih osoba.

Ujedinjeni narodi će, kao pokrovitelj ovih aktivnosti tužiteljstava u zemljama regiona, pružiti tehničku potporu i osigurati potrebna sredstva za funkcioniranje koordinacijskog mehanizma.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba