Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ БиХ ЗБОГ ПРОНЕВЈЕРЕ У СЛУЖБИ

17.04.2015. 15:22

Тужилац, шеф Одсјека за привредни криминал у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ БиХ ЗБОГ ПРОНЕВЈЕРЕ У СЛУЖБИ

- Неџада Бајрактаревића званог „Жути“, рођеног 25.07.1975. године у мјесту Добраче, општина Рогатица, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ, налази се у притвору.  

Оптужени се терети да је као запосленик Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ), радећи на пословима самосталног референта за готовинске трансакције у Одјељењу за трезорске послове Централне банке Босне и Херцеговине - Главне јединице Сарајево, послове сукључара у трезору Главне јединице Сарајево, присвојио новац који му је повјерен на раду у служби у укупном износу од 600.000,00 КМ, а све са циљем прибављања противправне имовинске користи.

Терети се да је у три наврата, у временском периоду од мјесеца октобра 2012. године па до 08.12.2014. године, присвојио новац од по 200.000,00 КМ, дакле у укупном износу од 600.000,00 КМ, на начин да је из трезора Главне јединице Сарајево изнио и присвојио веће суме новца у апоену од 200 КМ, тако што је у трезорске просторије унио раније припремљене погодне предмете од папира, стиропора и најлона као лажне бунтове новца који по свом облику и димензијама одговарају стварним бунтовима новца, те је исте упаковао у тзв. “пасице” (свежњеве) које је ручно парафирао, те поставио на полице у трезору. Тиме је оптужени прибавио противправну имовинску корист од 600.000,00 КМ за који износ је оштећена Централна банка БиХ.

Тужилаштво БиХ ће током поступка тражити одузимање незаконите имовинске користи.

Оптужени се терети да је с циљем да себи прибави противправну имовинску корист присвојио новац који му је повјерен у служби у институцији БиХ – Централној банци Босне и Херцеговине, а прибављена имовинска корист прелази износ од 50.000,00 КМ, чиме је починио кривично дјело проневјера у служби из члана 221. став 3. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba