Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV UPOSLENIKA CENTRALNE BANKE BiH ZBOG PRONEVJERE U SLUŽBI

17.04.2015. 15:22

Tužitelj, šef Odsjeka za gospodarski kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV UPOSLENIKA CENTRALNE BANKE BiH ZBOG PRONEVJERE U SLUŽBI

- Nedžada Bajraktarevića zvanog „Žuti“, rođenog 25.07.1975. godine u mjestu Dobrače, općina Rogatica, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.  

Optuženi se tereti da je kao uposlenik Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), radeći na poslovima samostalnog referenta za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove Centralne banke Bosne i Hercegovine - Glavne jedinice Sarajevo, poslove suključara u trezoru Glavne jedinice Sarajevo, prisvojio novac koji mu je povjeren na radu u službi u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM, a sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Tereti se da je u tri navrata, u vremenskom razdoblju od mjeseca listopada 2012. godine pa do 08.12.2014. godine, prisvojio novac od po 200.000,00 KM, dakle u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM, na način da je iz trezora Glavne jedinice Sarajevo iznio i prisvojio veće sume novca u apoenu od 200 KM, tako što je u trezorske prostorije unio ranije pripremljene pogodne predmete od papira, stiropora i najlona kao lažne buntove novca koji po svom obliku i dimenzijama odgovaraju stvarnim buntovima novca, te je iste upakovao u tzv. “pasice” (svežnjeve) koje je ručno parafirao, te postavio na police u trezoru. Time je optuženi pribavio protupravnu imovinsku korist od 600.000,00 KM za koji iznos je oštećena Centralna banka BiH.

Tužiteljstvo BiH će tijekom postupka tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Optuženi se tereti da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist prisvojio novac koji mu je povjeren u službi u instituciji BiH – Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a pribavljena imovinska korist prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio kazneno djelo pronevjera u službi iz članka 221. stav 3. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba