Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 LICA ZBOG ORGANIZIRANJA ODLASKA NA STRANA RATIŠTA U SIRIJI I IRAKU

10.04.2015. 13:24

Tužilac iz Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 4 LICA ZBOG ORGANIZIRANJA ODLASKA NA STRANA RATIŠTA U SIRIJI I IRAKU
  1. Huseina Erdića, rođenog 19.04.1981. godine u Bužimu, državljanina BiH
  2. Trako Midhata, rođenog 18.02.1948. godine u Vitezu, državljanina BiH
  3. Hušidić Nevada, rođenog 26.06.1988. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH
  4. Keserović Merima, rođenog 19.11.1996. godine u Bihaću, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, prvooptuženi Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom mjeseca februara 2015. godine, organizirao, rukovodio i dogovorio sa njemu poznatim licima sa područja R Turske da sa područja Bosne i Hercegovine organizira odlazak optuženih Husidića i Keserovića, sa ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji tzv. ISIL-u, na području Sirije i Iraka, a koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 13.05.2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

Prema navodima optužnice, optuženi Erdić je dao instrukcije i upute optuženima Hušidiću i Keseroviću da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak, nakon čega su od optuženog Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17.02.2015. godine, te im dao upute o internet kontaktima i broj telefona lica u Turskoj kojem će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija, optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Za navedena krivična djela zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje 1 pa do 20 godina.

Ova optužnica pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih država u borbi protiv terorizma.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba