Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENO SLOBODE JEDNO LICE OSUMNJIČENO ZA TRGOVINU LJUDIMA I EKSPLOATACIJU ŽRTVE U SVRHU PROSJAČENJA

02.04.2015. 15:12

Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros su policijski službenici SIPA-e djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode jednog lica sa područja Bihaća, osumnjičenog za krivično djelo trgovine ljudima.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENO SLOBODE JEDNO LICE OSUMNJIČENO ZA TRGOVINU LJUDIMA I EKSPLOATACIJU ŽRTVE U SVRHU PROSJAČENJA

Lice lišeno slobode je osumnjičeno da je počinilo krivično djelo trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni se tereti da je vršio eksploataciju odrasle ženske osobe, tako što je navedenu žrtvu primorao da za njegovu korist od građana prosi novac, te je mučio, zlostavljao i ponižavao. Ukoliko žrtva ne bi donijela traženi novčani iznos, osumnjičeni je žrtvu surovo kažnjavao i fizički, psihički i seksualno zlostavljao.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima i iskorištavanja bespomoćnog i teškog položaja žrtava, u svrhu seksualne, radne ili druge eksploatacije, radi kažnjavanja počinilaca i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba