Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ РЕЏЕ БАЛИЋА (1952) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ КОЊИЦ

26.03.2015. 15:15

Тужилац Одјела I Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: Реџе Балића рођеног 20.4.1952. у Коњицу.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ РЕЏЕ БАЛИЋА (1952) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ КОЊИЦ

Оптужени се терети да је за вријеме оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, између АРБиХ и ВРС, у својству припадника Диверзантско-извиђачког одреда званог „Акрепи“, при Штабу Територијалне одбране Коњиц, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Оптужен је да је у мјесецу јуну 1992. године на подручју општине Коњиц починио убиство, повреде физичког интегритета и повреде личног достојанства цивила српске националности.

Оптужени се терети да је заједно са неколико војника дошао до објекта у мјесту Главатичево у којем је било затворено 5 цивила, међу којима је било и једно дијете.

Након тога је оптужени пуцањем више хитаца из ватреног оружја, испред куће убио мушкараца српске националности, а затим се вратио у наведени објекат гдје је психички злостављао и малтретирао једну затворену жену, након чега јој је нанио и физичке озљеде.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц) у вези са чланом 180. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba