Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV REDŽE BALIĆA (1952) ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU OPĆINE KONJIC

26.03.2015. 15:15

Tužilac Odjela I Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Redže Balića rođenog 20.4.1952. u Konjicu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV REDŽE BALIĆA (1952) ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU OPĆINE KONJIC

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između ARBiH i VRS, u svojstvu pripadnika Diverzantsko-izviđačkog odreda zvanog „Akrepi“, pri Štabu Teritorijalne odbrane Konjic, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optužen je da je u mjesecu junu 1992. godine na području općine Konjic počinio ubistvo, povrede fizičkog integriteta i povrede ličnog dostojanstva civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je zajedno sa nekoliko vojnika došao do objekta u mjestu Glavatičevo u kojem je bilo zatvoreno 5 civila, među kojima je bilo i jedno dijete.

Nakon toga je optuženi pucanjem više hitaca iz vatrenog oružja, ispred kuće ubio muškaraca srpske nacionalnosti, a zatim se vratio u navedeni objekat gdje je psihički zlostavljao i maltretirao jednu zatvorenu ženu, nakon čega joj je nanio i fizičke ozljede.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba