Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU ROGATICE

06.03.2015. 15:05

Tužioci Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH su, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputili prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 5 osoba osumnjičenih u dva predmeta ratnih zločina, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ-a BiH.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU ROGATICE

Postupajući tužioci uputili su prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene: u okviru prvog predmeta za Perišić Božidara i Zoranović Vinka, a za Ikonić Milisava, Lubarda Dragana i Ilić Zorana u okviru drugog predmeta.

Mjera pritvora, prema osumnjičenim Perišić Božidaru i Zoranović Vinku, predložena je iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

U pogledu osumnjičenih: Lubarda Dragana, Ilić Zorana i Ikonić Milisava, postupajući tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz člana 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od uticaja na saučesnike. Tužilaštvo BiH ističe da postoji realna i opravdana opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi uticali na saučesnike u pogledu prikrivanja krivičnog djela.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba