Вијести

ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НВО СЕКТОРА АНГАЖОВАНИМ НА ПРУЖАЊУ ПОДРШКЕ ЖРТВАМА И СВЈЕДОЦИМА

05.03.2015. 15:10

Руководитељица Посебног одјела за ратне злочине, Гордана Тадић и руководиоци одсјека Станко Благић и Изет Одобашић, састали су се са представницима 4 невладине организације које су ангажоване на пружању подршке свједоцима и жртвама, нарочито у предметима ратних злочина силовања и сексуалног злостављања.

ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НВО СЕКТОРА АНГАЖОВАНИМ НА ПРУЖАЊУ ПОДРШКЕ ЖРТВАМА И СВЈЕДОЦИМА

Састанку су присуствовали представници невладиних организација:

- Удружење грађана Виве Жене, Тузла

- Удружење грађана Медица, Зеница

- Фондација Удружене жене, Бања Лука

- Агенција за сарадњу, едукацију и развој АЦЕД Бања Лука.

Наведене невладине организације укључене су у реализацију активности цивилног друштва у психосоцијалном раду са пеживјелим жртвама рата, јачању капацитета владиних и невладиних организација и њиховог умрежавања и заједничког дјеловања у БиХ.

Циљ активности које се проводе је да се обезбиједи приступ правди за свједоке и жртве кроз јачање постојећих и успостављање нових мрежа подршке свједоцима широм Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ је у протеклој и у овој години интензивирало активности на процесуирању више предмета које се односе на ратне злочине силовања и сексуалног злостављања почињене у свим крајевима Босне и Херцеговине, што је резултирало подизањем већег броја оптужница за ратне злочине сексуалног насиља на подручју Оџака, Брода, Бихаћа, Приједора, Санског Моста, Котор - Вароши, Сарајева, Рогатице, Калесије и другим крајевима БиХ.

Због интензивирања рада на овим предметима, што је један од приоритета, потребна је и добродошла свака помоћ НВО сектора усмјерена на остваривање правде и пружање заштите жртвама и свједоцима у овим предметима, који спадају у изузетно рањиву категорију свједока.

Такође, Тужилаштво БиХ има капацитете за пружање подршке жртвама, те ће у сарадњи са невладиним сектором моћи оснажити сарадњу свих институција укључених у процес остваривања правде и приступа правди за жртве и свједоке.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba