Vijesti

ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA NVO SEKTORA ANGAŽOVANIM NA PRUŽANJU PODRŠKE ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

05.03.2015. 15:10

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić i rukovodioci odsjeka Stanko Blagić i Izet Odobašić, sastali su se sa predstavnicima 4 nevladine organizacije koje su angažovane na pružanju podrške svjedocima i žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja.

ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA NVO SEKTORA ANGAŽOVANIM NA PRUŽANJU PODRŠKE ŽRTVAMA  I SVJEDOCIMA

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija:

- Udruženje građana Vive Žene, Tuzla

- Udruženje građana Medica, Zenica

- Fondacija Udružene žene, Banja Luka

- Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.

Navedene nevladine  organizacije uključene su u realizaciju aktivnosti civilnog društva u psihosocijalnom radu sa preživjelim žrtvama rata, jačanju kapaciteta vladinih i nevladinih organizacija i njihovog umrežavanja i zajedničkog djelovanja u BiH.

Cilj aktivnosti koje se provode je da se osigura pristup pravdi za svjedoke i žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima širom Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH je u protekloj i u ovoj godini intenziviralo aktivnosti na procesuiranju više predmeta koje se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene u svim krajevima Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo podizanjem većeg broja optužnica za ratne zločine seksualnog nasilja na području Odžaka, Broda, Bihaća, Prijedora, Sanskog Mosta, Kotor - Varoši, Sarajeva, Rogatice, Kalesije i drugim krajevima BiH.

Zbog intenziviranja rada na ovim predmetima, što je jedan od prioriteta, potrebna je i dobrodošla svaka pomoć NVO sektora usmjerena na ostvarivanje pravde i pružanje zaštite žrtvama i svjedocima u ovim predmetima, koji spadaju u izuzetno ranjivu kategoriju svjedoka.

Također, Tužilaštvo BiH ima kapacitete za pružanje podrške žrtvama, te će u saradnji sa nevladinim sektorom moći osnažiti saradnju svih institucija uključenih u proces ostvarivanja pravde i pristupa pravdi za žrtve i svjedoke.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba