Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА

04.03.2015. 15:36

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, који се налазе на терену гдје координишу рад полицијских службеника, лишено је слободе 5 осумњичених лица у два предмета за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА

У оквиру једног предмета лишени су слободе:

- Перишић Божидар, зв. „Бобан“ рођен 07.01.1962. године у Рогатици, и

- Винко Зорановић зв. „Јоја“ рођен 05.11.1965. године у Рогатици.

У оквиру другог предмета лишени су слободе:

- Драган Лубарда, зв. „Лубе“, рођен 27.08.1956. године у Рогатици,

- Зоран Илић, рођен 25.10.1968. године у Рогатици, и

- Милисав Иконић, рођен 25.06.1959. године у Рогатици.

Наведени осумњичени су под истрагом и осумњичени су за злочинe против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Они су осумњичени да су као припадници Рогатичке бригаде ВРС, током мјесеца јуна и јула 1992. године, починили ратне злочине над жртвама бошњачке националности из насеља Грачаница у Рогатици.

Према прикупљеним доказима, наведени осумњичени починили су прогоне, убиства најмање 15 лица (осумњичени Перишић), силовања и сексуална злостављања жена бошњачке националности, противправна затвaрaња, мучења, злостављања и друге облике наношења тешке патње жртвама.

Ови предмети, између осталог, односе се на тешке ратне злочине силовања и сексуалног злостављања жртава, што је дефинисано као један од приоритета Тужилаштва БиХ у кажњавању сексуалног насиља у ратним сукобима.  

Двојица поступајућих тужилаца Тужилаштва БиХ налазе се на терену гдје директно координишу активности које проводе полицијски службеници SIPA-е.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити испитани, те ће након тога бити одлучено о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba