Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH NA PODRUČJU ROGATICE LIŠENO SLOBODE 5 OSUMNJIČENIH OSOBA

04.03.2015. 15:36

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji se nalaze na terenu gdje koordiniraju rad policijskih službenika, lišeno je slobode 5 osumnjičenih osoba u dva predmeta za ratne zločine Tužilaštva BiH.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH NA PODRUČJU ROGATICE LIŠENO SLOBODE 5 OSUMNJIČENIH OSOBA

U okviru jednog predmeta lišeni su slobode:

- Perišić Božidar, zv. „Boban“ rođen 07.01.1962. godine u Rogatici, i

- Vinko Zoranović zv. „Joja“ rođen 05.11.1965. godine u Rogatici.

U okviru drugog predmeta lišeni su slobode:

- Dragan Lubarda, zv. „Lube“, rođen 27.08.1956. godine u Rogatici,

- Zoran Ilić, rođen 25.10.1968. godine u Rogatici, i

- Milisav Ikonić, rođen 25.06.1959. godine u Rogatici.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici Rogatičke brigade VRS, tokom mjeseca juna i jula 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni počinili su progone, ubistva najmanje 15 osoba (osumnjičeni Perišić), silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, protivpravna zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.

Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definisano kao jedan od prioriteta Tužilaštva BiH u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.  

Dvojica postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje direktno koordiniraju aktivnosti koje provode policijski službenici SIPA-e.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba