Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРОВЕЛО ОДЛУЧНУ АКЦИЈУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ. ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

26.02.2015. 11:57

По налогу тужиоца Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е лишили су слободе:

- Раму Бркића, оптуженог против којег се води поступак у Суду БиХ,

- Сенада Шабића, оптуженог против којег се води поступак у Суду БиХ, и

- Азру Милетић, судију Апелационог одјела Суда БиХ.

 

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРОВЕЛО ОДЛУЧНУ АКЦИЈУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ. ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

Наведени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су за кривична дјела:

Азра Милетић - примање дара или других облика користи и кршење закона од стране судије,

Рамо Бркић - давање дара или других облика користи, и

Сенад Шабић - давање дара или других облика користи.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати у својству осумњичених, те донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.

У овом тренутку, медијима и јавности не можемо дати више информација.

Саопштење за јавност Суда Босне и Херцеговине
(26.02.2015.)

Синоћ, 25.02.2015. године, судија Суда Босне и Херцеговине Азра Милетић лишена је слободе и одведена у просторије СИПА-е због основа сумње да је починила кривично дјело примање дара и других облика користи као и кршење закона од стране судије. У овом тренутку, у интересу истраге, не може се износити више информација.

Ово су сасвим сигурно узнемирујућа сазнања с обзиром да судија Милетић обавља високо одговорну функцију у правосудној институцији на државном нивоу. Иако је ријеч о основама сумње, а не и утврђеној кривици, односно о фази поступка у којој вриједи претпоставка невиности осумњичене, сматрамо да постојећа ситуација сама по себи баца сјену на углед наше институције и може пољуљати вјеру грађана у правосуђе.

Стога Суд БиХ увјерава све грађане да ће сва лица, без обзира на положај који уживају у било којој институцији, одговарати пред законом и да ни на који начин неће бити заштићени од одговорности. Суд БиХ ће се оградити од свих појединаца који би нечасним радњама могли довести у питање интегритет осталих носилаца судијске функције и углед наше институције који годинама градимо.

Још једном напомињемо да у овој фази поступка судија Милетић није оптужена већ осумњичена за чињење кривичног дјела, те се против ње води истрага.

Данашњи случај показатељ је опредијељености државних правосудних институција и њихове спремности да се разрачунају са коруптивним радњама чак и унутар властитих редова, подједнако као и у свим другим сферама друштва. Због тога унапријед поручујемо свима онима који ће ситуацију у којој се Суд нашао настојати искористити као аргумент како би га дискредитовали, да одбијамо такве тврдње и сматрамо да је управо данашњи случај знак институционалне зрелости овог суда, као и спремности за борбу против корупције у правосуђу.

Суд Босне и Херцеговине позива све институције да се, у општој борби против корупције, најприје обрачунају с оном у властитим редовима и да о томе јавно проговоре. Овим путем позивамо и охрабрујемо грађане Босне и Херцеговине да надлежним институцијама пријаве сазнања о сваком облику корупције како би се заједнички борили против пошасти која је захватила цијело друштво.

Saopštenje VSTV

Svi su jednaki pred zakonom
(
26.02.2015.)

Povodom lišavanja slobode sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da istakne svoju snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti koje su poduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu bosanskohercegovačkog društva.

Činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, dakle unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom. Ona je također jasan pokazatelj građanima Bosne i Hercegovine da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi dužnosnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela.

VSTV BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, će se ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova, koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija.

Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje vezane za koruptivne radnje, pravosudne institucije dokazuju svoju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela.

predsjednik
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba