Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PROVELO ODLUČNU AKCIJU U BORBI PROTIV KORUPCIJE. LIŠENE SLOBODE 3 OSUMNJIČENE OSOBE

26.02.2015. 11:57

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode:

- Ramu Brkića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH,

- Senada Šabića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH, i

- Azru Miletić, sutkinju Apelacionog odjela Suda BiH.

 

TUŽILAŠTVO BiH PROVELO ODLUČNU AKCIJU U BORBI PROTIV KORUPCIJE. LIŠENE SLOBODE 3 OSUMNJIČENE OSOBE

Navedeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su za krivična djela:

Azra Miletić - primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije,

Ramo Brkić - davanje dara ili drugih oblika koristi, i

Senad Šabić - davanje dara ili drugih oblika koristi.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

U ovom trenutku, medijima i javnosti ne možemo dati više informacija.

Saopštenje Suda Bosne i Hercegovine
(26.02.2015.)

Sinoć, 25.02.2015. godine, sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić lišena je slobode i odvedena u prostorije SIPA-e zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi kao i kršenje zakona od strane sudije. U ovom trenutku, u interesu istrage, ne može se iznositi više informacija.

 

Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe.

 

Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da  neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti. Sud BiH će se ograditi od svih pojedinaca koji bi nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo.

 

Još jednom napominjemo da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.

 

Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju sa koruptivnim radnjama čak i unutrar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu.

 

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore. Ovim putem pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo. 

 

Sopštenje VSTV

Svi su jednaki pred zakonom
(26.02.2015.)

Povodom lišavanja slobode sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da istakne svoju snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti koje su poduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu bosanskohercegovačkog društva.

Činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, dakle unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom. Ona je također jasan pokazatelj građanima Bosne i Hercegovine da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi dužnosnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela.

VSTV BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, će se ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova, koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija. 

Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje vezane za koruptivne radnje, pravosudne institucije dokazuju svoju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela.

predsjednik
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba