Вијести

ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ, ОДРЖАН У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ

20.02.2015. 15:21

Централна тема састанка односила се на јачање регионалне сарадње у процесу тражења и идентификације несталих лица, као битног сегмента у процесуирању предмета ратних злочина.

ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА БиХ, СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ, ОДРЖАН У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, на састанку је истакао да је Босна и Херцеговина изузетно заинтересoвана за овај процес, с обзиром да се у БиХ трага за још око 8 000 лица, а у неким од ових процеса тражења битна је сарадња са сусједним земљама, како би се жртве пронашле и идентификoвале.

„Процес тражења и идентификације несталих лица један је од приоритета Тужилаштва БиХ и учинићемо све што је потребно да се овај процес убрза“ - изјавио је главни тужилац Салиховић.

Састанку су присуствовали главни тужилац Горан Салиховић, Динко Цвитан и Владимир Вукчевић, као и званичници институција за тражење несталих лица из БиХ, Србије и Хрватске, који су говорили о досадашњим резултатима у тражењу и идентификацији несталих лица, као и потребним активностима у будућности, а састанку је присуствовао и званичник Међународне комисије за несталa лица (ICMP) у БиХ.

Босна и Херцеговина је, након рата, имала највећи број несталих лица у односу на земље региона, а позитиван помак је што је пронађено и идентификoвано око 2/3 од укупног броја несталих лица, што је пуно већи број пронађених у односу на ситуацију након ратних сукоба у другим дијеловима свијета.

Заједнички закључак састанка је да је потребна интензивнија сарадња и размјена података о несталим лицима између тужилаштава и институција у земљама региона, како би се и на овај начин убрзао процес тражења и идентификације несталих лица.

На састанку је разговарано и о конкретним активностима у појединим предметима тражења несталих у којима је потребна регионална сарадња, како би дошло до проналаска жртава.

Састанак у Брчком први је трилатерални састанак на којем учествују званичници тужилаштава и институција које су укључене у процес тражења несталих, што је позитиван помак у овом процесу, који се треба наставити и у будућности - оцијенили су учесници састанка.

Трилатерални састанак у Брчком одржан је под покровитељством и подршком организације Уједињених нацијa, односно у организацији Мисије UNDP-а у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba