Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U ODŽAKU

20.01.2015. 15:30

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U ODŽAKU

- Ilije Jurića zvanog „Bekrija“, rođenog 20.07.1963. godine u mjestu Posavska Mahala u opštini Odžak, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je tokom mjeseca juna 1992. godine, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, kao pripadnik 102. Brigade HVO-a Odžak, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je optužen da je u noći 4/5. juni 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, u jednoj od kuća u mjestu Posavska Mahala, opština Odžak, uveo u prostoriju žrtvu srpske nacionalnosti, koju su prethodno prisilno doveli iz mjesta Novi Grad do pomenute lokacije, pa je optuženi uz upotrebu sile i prijetnje počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve, koje je za posljedicu imalo nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

U optužnici se navodi da je optuženi, u drugoj polovini mjeseca jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku, namjerno nanio psihičke i fizičke boli oštećenima, mučio na način da ih je počeo udarati, zatim jedno od djece uzeo za glavu te počeo njome udarati od betonski stub koji se nalazio u neposrednoj blizini pomenute škole, te nakon toga istu radnju na isti način ponovio sa drugim djetetom.

Ilija Jurić se tereti da je počinio  krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba