Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH EMIGRANATA

16.01.2015. 15:21

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH EMIGRANATA

-          Bešić Mehe, rođenog 21.11.1972. godine u Berlinu SR Njemačka, nastanjenog u Srebreniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

-          Mašić Elvedina, rođenog 26.11.1977. godine u Srebreniku, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

-          Stojanović Nikole, rođenog 22.11.1964. godine u Celju Republika Slovenija, nastanjenog u Gradačcu, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

-          Salkić Naila, rođenog 27.07.1969. godine u Srebreniku, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

-          Žilić Damira, rođenog 13.03.1975. godine u Hagenu SR Njemačka, nastanjenog u Srebreniku, državljanina BiH, i

-          Omerović Zijada, rođenog 15.06.1969. godine u Srebreniku, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su na području općine Srebrenik, u toku mjeseca septembra i oktobra 2012. godine, kao grupa organizovana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata preko područja BiH, te dalje prema zemljama EU.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Bešić kao organizator i rukovodilac grupe angažovao i ostale pripadnike grupe u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, da za određene novčane iznose izvrše krivično-pravnu radnju krijumčarenja osam državljana Republike Turske sa područja BiH na područje Njemačke, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice. 

Optuženi Mašić Elvedin i Stojanović Nikola terete se da su u toku mjeseca novembra 2012. godine, nakon prethodnog dogovora, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, za određene novčane iznose, ilegalno prevezli tri državljanina Republike Turske iz Republike Srbije, preko BiH, u SR Njemačku.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Optužnica tereti navedene optužene da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata iz člana 189a. KZ-a BiH, a optužene Mašić Elvedina i Stojanović Nikolu za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba