Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OD 126 HILJADA KM

15.01.2015. 15:25

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lan Ganga, rođenog 16.08.1963. godine u Xinjiangu – NR Kina, nastanjenog u Srebreniku, državljanina NR Kine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OD 126 HILJADA KM

Optuženi se tereti da je, radeći kao saosnivač i zamjenik direktora bez ograničenja ovlaštenja u pravnom licu „Teng Yue International“ d.o.o. Živinice, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, kao porezni obveznik, robu koju je prethodno uvezao iz NR Kine u svrhu daljnje preprodaje, prodao njemu poznatim kupcima za gotov novac, a koji promet nije prikazao u svojim poslovnim knjigama nego je istu robu prikazao kao da se i dalje nalazi na skladištu, iako je ista već bila prodata, a što je utvrđeno kao manjak popisom robe od strane inspektora Porezne uprave FBiH.

Prema navodima optužnice, optuženi u periodu od 24.01. do 10.10.2005. godine na prodatu robu nije obračunao porez na promet proizvoda po stopi od 10%, niti je podnio prijave za obračun i plaćanje poreza u iznosu od 126.371,74 KM, za koji iznos je oštetio budžet BiH.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, a iznos obaveze koja se izbjegava prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba