Vijesti

DRUGI O NAMA U 2014. GODINI

31.12.2014. 11:34

Pohvale za rad Tužilaštva BiH, u 2014. godini, uputili su visoki predstavnik g. Valentin Inzko, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove g. Hassan Jallow, glavni tužilac pri MKSJ-u g. Serge Brammertz, direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP u BiH gđa Kathryne Bomberger i mnogi drugi zvaničnici, na šta smo izuzetno ponosni.

DRUGI O NAMA U 2014. GODINI

U Izvještaju Evropske komisije za 2014. godinu, kao pozitivni pomaci navedene su aktivnosti Tužilaštva BiH i združene akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela, kao i borba protiv organizovanog kriminala u regionu.

Prepoznati su naši napori u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, pranja novca, terorizma i drugih teških krivičnih djela, kao i činjenica da je BiH postala partner u realizaciji međunarodnih sporazuma i jačanju saradnje pravosudnih i policijskih agencija.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, g. Hassan Jallow, u svom izlaganju u Vijeću sigurnosti UN-a uputio je čestitke glavnom tužiocu Goranu Salihoviću zbog izuzetne regionalne saradnje i efikasnog procesuiranja predmeta „Štrpci“, a glavni tužilac pri MKSJ-u, g. Serge Brammertz, u Vijeću sigurnosti UN-a istakao je menadžerske sposobnosti rukovodstva Tužilaštva BiH.

G. Thomas Osorio iz Misije UNDP dao je izrazitu podršku naporima Tužilaštva BiH u jačanju regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina tokom regionalne konferencije tužilaca za ratne zločine, koja je održana na Paliću, u decembru ove godine.

Ujedinjeni narodi podržat će aktivnosti regionalne saradnje.

Pohvale za rad Tužilaštva BiH izrečene su i od rukovoditeljice  Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, gđa Kathryne Bomberger, za izuzetne napore Tužilaštva BiH u procesima ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u BiH.

Kao značajan rezultat moramo istaći i priznanje koje je glavni tužilac dobio od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i direktora Mire Džakule, zbog izuzetnih rezultata ostvarenih u oblasti procesuiranja poreznih utaja i poboljšanju finansijske discipline u Bosni i Hercegovini.

Rezultati će u idućoj godini sigurno biti još bolji, a tužioci i osoblje Tužilaštva BiH će uložiti maksimalne napore u procesu uspostave vladavine prava u predstojećem periodu evropskih integracija naše zemlje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba