Vijesti

GLAVNI ISTRAŽITELJ AVIONSKE NESREĆE KOD MOSTARA 2004. GODINE PREZENTOVAO IZVJEŠTAJ GLAVNOM TUŽIOCU TUŽILAŠTVA BiH

25.12.2014. 13:05

Glavni istražitelj Komisije za ispitivanje avionskih incidenata i nesreća, Omer Kulić, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH prezentovao je Izvještaj ekspertske komisije o avionskoj nesreći u okolini Mostara u februaru 2004. godine, u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi delegacije Makedonije.

GLAVNI ISTRAŽITELJ AVIONSKE NESREĆE KOD MOSTARA 2004. GODINE PREZENTOVAO IZVJEŠTAJ GLAVNOM TUŽIOCU TUŽILAŠTVA BiH

Tužilaštvo BiH će fomirati tužilački tim i uraditi analizu izvještaja, kao i postupaka svih osoba povezanih sa ovim događajem, te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti za ovaj događaj u kojem je poginulo 9 osoba, odnosno 2 pilota i 7 predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratilaca.

Na Izvještaju je komisija radila od 13.05.2013. godine, dakle oko godinu i po dana, a u sastavu komisije bilo je 11 eminentnih eksperata iz oblasti sigurnosti avionskog prometa iz BiH, Srbije i Makedonije.

S obzirom da će isti izvještaj biti prezentovan i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužilaštvo BiH će ostvariti saradnju sa kolegama u Makedoniji, u cilju konačnog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove nesreće.

Nakon što analizira dostavljeni izvještaj, Tužilaštvo BiH donijet će odluku o daljim aktivnostima, o čemu će informisati javnost.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba