Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПУЉИЋ МИЛЕ (1954) КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ МОСТАРА

18.12.2014. 17:08

Ради се о предмету Категорије 2 који је из Тужилаштва при МКСЈ-у прослијеђен на процесуирање Тужилаштву БиХ.

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПУЉИЋ МИЛЕ (1954) КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ МОСТАРА

- Пуљић Миле, рођеног 20.06.1954. године у Стоцу, настањен у Мостару, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ и сукоба између Армије БиХ и ХВО-а, у својству команданта 2. бојне 2. бригаде ХВО-а на подручју Мостара, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на цивилно становништво бошњачке националности, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права. 

Он се терети да је учествовао у удруженом злочиначком подухвату, у оквиру којег су почињени ратни злочини над жртвама бошњачке националности.

Наведени злочини су почињени присилним нестанцима, противправним лишавањем слободе Бошњака и затварањем у затворе и логоре, извођењем цивила из логора на присилне радове на линији фронта и у живи штит, као и протјеривањем жена, дјеце и стараца, који су након тога незаконито затворени на разним локацијама, те присилно премјештени на територију под контролом Армије РБиХ.

У оквиру почињења ових злочина, извођењем незаконито затворених Бошњака из логора Хелиодром и других објеката за затварање на присилне радове на борбеној линији, тјерањем у живи штит и злостављањем на друге начине, убијено је 11 жртава бошњачке националности, више од 70 жртава је рањено, а два лица су одведена у непознатом правцу, откада им се губи сваки траг, да би након рата били пронађени и ексхумирани њихови посмртни остаци.

У оптужници се наводи да је из логора Хелиодром и других локација, у више наврата, на присилне радове одвођено од неколико десетина па до више од 100 незаконито затворених цивила бошњачке националности.

Злочинима описаним у оптужници, око 15 жртава бошњачке националности било је физички злостављано и мучено на понижавајуће начине од стране припадника 2. бојне 2. бригаде ХВО, којом је командовао оптужени.

Ради се о врло обимној оптужници која се односи на велики број ратних злочина почињених током 1993. и 1994. године, над више стотина жртава бошњачке националности.

Уз оптужницу, суду је прослијеђен обиман доказни материјал са више стотина доказа а предложено је позивање 85 свједока оптужбе и два стручна вјештака.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba