Вијести

У ВЛАСЕНИЦИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЦАПАРДАМА

18.12.2014. 17:02

По налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е на подручју Власенице лишили су слободе осумњиченог:

- Марјановић Предрага, рођеног 1968. године у Живиницама, држављанина БиХ.

У ВЛАСЕНИЦИ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЦАПАРДАМА

Овај осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је током мјесеца јуна 1992. године, за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије Р БиХ и ВРС, као припадник Бирчанске бригаде ВРС, јединице познате као „Шековачка гарда“, у мјесту Цапарде, општина Осмаци, поступао супротно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је осумњичен да је 21./22.06.1992. године дошао у један објекат у Цапардама, гдје су биле незаконито затворене жене бошњачке националности које су протјеране са подручја Брчког, па је уз употребу силе и пријетње починио силовање и сексуално злостављање једне жртве бошњачке националности, које је почињено на нарочито суров начин.

С обзиром да је у том објекту, у који су биле издвојене жене и малољетне дјевојке, почињено вишеструко силовање више од 25 жртава, које су насилно извођене и силоване и сексуално злостављане по напуштеним кућама у том мјесту, Тужилаштво БиХ интензивно ради на идентификовању осталих осумњичених починилаца и њиховом процесуирању за почињени ратни злочин.

Марјановић Предраг осумњичен је да је починио кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba