Вијести

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА УСКОРО ЋЕ ИМЕНОВАТИ ОФИЦИРА ЗА ВЕЗУ У ЕВРОПСКОЈ АСОЦИЈАЦИЈИ ТУЖИЛАЦА-EUROJUST

17.12.2014. 13:41

На састанку главног тужиоца Горана Салиховића са представницима IPA пројекта и дипломатским званичницима, разговарано о јачању тужилачких капацитета и сарадњи наше земље са тужилачким структурама у ЕУ.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА УСКОРО ЋЕ ИМЕНОВАТИ ОФИЦИРА ЗА ВЕЗУ У ЕВРОПСКОЈ АСОЦИЈАЦИЈИ ТУЖИЛАЦА-EUROJUST

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак главног тужиоца Горана Салиховића са званичницима IPA пројекта и представницима дипломатског кора, на којем је разговарано о јачању сарадње и приближавању тужилачких структура БиХ европским интеграцијама, а у свјетлу ефикасније борбе против организованог криминала и корупције.

Једна од тема састанка односила се на предстојећи процес именовања официра за везу, односно тужиоца из БиХ који ће бити смјештен у оквиру Европске асоцијације тужилаца-EUROJUST, како би се унаприједила сарадња у борби против прекограничног организованог криминала и корупције.

Главни тужилац Салиховић истакао је да је потребно максимално убрзати повезивање Босне и Херцеговине са структурама EUROJUST-а, као и са структурама EUROPOL-а, јер Тужилаштво БиХ већ ради на већем броју предмета у којима се истражују и процесуирају кривична дјела која се протежу и на подручје земаља ЕУ, нарочито Хрватске, Словеније, Аустрије и других држава, те да је сарадња јако потребна.

Главни тужилац упознао је представнике IPA-е и дипломатске представнике са активностима на јачању капацитета Тужилаштва БиХ у кадровском и техничком сегменту.

Такође, разговарано је и о предстојећем процесу ангажовања тужиоца из земље ЕУ који ће бити додијељен Тужилаштву БиХ, као подршка у раду и јачању сарадње БиХ са земљама ЕУ у борби против организованог криминала, као и о осталим модалитетима јачања сарадње између Тужилаштва БиХ и тужилачких структура у земљама ЕУ.

Главни тужилац је упознао званичнике са оствареним резултатима Тужилаштва БиХ у 2014. години у којој је интензивирано процесуирање више сложених предмета из области борбе против тероризма, корупције, организованог криминала и финансијског криминала.

Истакнута је добра сарадња Тужилаштва БиХ у предмету борбе против тероризма и санкционисању одлазака грађана БиХ на страна ратишта у Сирији и Ираку, у оквиру којег је остварена значајна сарадња са тужилачким и полицијским структурама у Аустрији и Њемачкој.

Заједнички закључак састанка је да ће почетком наредне године почети интензивне активности на повезивању и сарадњи тужилачких структура у БиХ и ЕУ, што ће умногоме помоћи процес успоставе владавине права и стварања безбједнијег окружења за живот свих грађана БиХ, региона и ЕУ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba