Vijesti

BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST

17.12.2014. 13:41

Na sastanku glavnog tužioca Gorana Salihovića sa predstavnicima IPA projekta i diplomatskim zvaničnicima, razgovarano o jačanju tužilačkih kapaciteta i saradnji naše zemlje sa tužilačkim strukturama u EU.

BOSNA I HERCEGOVINA USKORO ĆE IMENOVATI OFICIRA ZA VEZU U EVROPSKOJ ASOCIJACIJI TUŽILACA-EUROJUST

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak glavnog tužioca Gorana Salihovića sa zvaničnicima IPA projekta i predstavnicima diplomatskog kora, na kojem je razgovarano o jačanju saradnje i približavanju tužilačkih struktura BiH evropskim integracijama, a u svjetlu efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Jedna od tema sastanka odnosila se na predstojeći proces imenovanja oficira za vezu, odnosno tužioca iz BiH koji će biti smješten u okviru Evropske asocijacije tužilaca-EUROJUST, kako bi se unaprijedila saradnja u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala i korupcije.

Glavni tužilac Salihović istakao je da je potrebno maksimalno ubrzati povezivanje Bosne i Hercegovine sa strukturama EUROJUST-a, kao i sa strukturama EUROPOL-a, jer Tužilaštvo BiH već radi na većem broju predmeta u kojima se istražuju i procesuiraju krivična djela koja se protežu i na područje zemalja EU, naročito Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih država, te da je saradnja jako potrebna.

Glavni tužilac upoznao je predstavnike IPA-e i diplomatske predstavnike sa aktivnostima na jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH u kadrovskom i tehničkom segmentu.

Također, razgovarano je i o predstojećem procesu angažovanja tužioca iz zemlje EU koji će biti dodijeljen Tužilaštvu BiH, kao podrška u radu i jačanju saradnje BiH sa zemljama EU u borbi protiv organiziranog kriminala, kao i o ostalim modalitetima jačanja saradnje između Tužilaštva BiH i tužilačkih struktura u zemljama EU.

Glavni tužilac je upoznao zvaničnike sa ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH u 2014. godini u kojoj je intenzivirano procesuiranje više složenih predmeta iz oblasti borbe protiv terorizma, korupcije, organiziranog kriminala i finansijskog kriminala.

Istaknuta je dobra saradnja Tužilaštva BiH u predmetu borbe protiv terorizma i sankcioniranju odlazaka građana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku, u okviru kojeg je ostvarena značajna saradnja sa tužilačkim i policijskim strukturama u Austriji i Njemačkoj.

Zajednički zaključak sastanka je da će početkom naredne godine početi intenzivne aktivnosti na povezivanju i saradnji tužilačkih struktura u BiH i EU, što će umnogome pomoći proces uspostave vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH, regiona i EU.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba