Vijesti

PO NAREDBI TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU HRASNICE

08.12.2014. 15:27

Po naredbi tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, rano jutros su na području Sarajeva, u naselju Ilidža, lišili slobode osumnjičenog:

PO NAREDBI TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU HRASNICE

- Laličić Zaima, rođenog 1959. godine, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. godine, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je osumnjičen za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti, na području sarajevskog naselja Hrasnica, tokom 1992. i 1993. godine i osumnjičen je za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Osumnjičen je za nečovječno postupanje i fizičko zlostavljanje više lica srpske nacionalnosti, kao i višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žene srpske nacionalnosti, a navedene žrtve su bile nezakonito zatvorene u jednom objektu na području naselja Hrasnica.

Nakon što policijski službenici SIPA-e predaju osumnjičenog postupajućem tužiocu, izvršit će se ispitivanje osumnjičenog, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba