Vijesti

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BOSANSKE KRUPE

08.12.2014. 15:14

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za 4 osobe inicijala Š.J. (1958), T.H.F. (1958), Š.S. (1970) i K.Z. (1976), osumnjičene za ratni zločin.

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BOSANSKE KRUPE

Radi se o policijskim zvaničnicima osumnjičenim za ratne zločine nad žrtvama srpske i u jednom slučaju hrvatske nacionalnosti na području Bosanske Krupe, 1995. godine.

Navedene osumnjičene su, po nalogu Tužilaštva BiH, lišili slobode ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u jutarnjim satima 04.12.2014. godine, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. u vezi tačaka e), f) i c), a u vezi člana 29. i 180. stav 1. i 2. KZ-a BiH i krivičnih djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. i krivičnog djela neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika iz člana 182. istog Zakona.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je predložio izricanje mjera zabrane iz razloga opisanih članom 126.a tačke c) i d) ZKP-a BiH, odnosno predložena je mjera zabrana sastajanja sa svjedocima tužilaštva i saosumnjičenih međusobno, kao i obaveza javljanja najbližoj policijskoj stanici.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba