Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

20.11.2014. 15:08

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

  1. Васић Драгомира, зв. “Васке“, рођеног 30.10.1964. године у Тузли,
  2. Зољић Данила, зв. “Дачо“, рођеног 29.08.1958. године у Калесији,
  3. Пантић Радомира, рођеног 06.01.1964. године у Власеници.
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

Оптужени се терете да су, као високи званичници полицијских структура РС, односно оптужени Васић као командант Штаба полицијских снага Зворник и начелник ЦЈБ Зворник, оптужени Зољић као командант Посебних јединица полиције (ПЈП) ЦЈБ Зворник и оптужени Пантић као командир 1. чете ПЈП ЦЈБ Зворник, оптужени Васић учествовао у удруженом злочиначком подухвату, а оптужени Зољић и Пантић помагали и подржавали почињење геноцида у оквиру којег је извршено присилно пресељење око 40 000 лица, углавном жена, дјеце и стараца бошњачке националности као и погубљења и масовне егзекуције око 8000 мушкараца и дјечака бошњачке националности, са подручја заштићене зоне Сребреница, чиме су починили кривично дјело геноцида из члана 171. КЗ БиХ.

Оптужени се терете да су учествовали у планирању и реализовању геноцида почињеног у Сребреници, на начин да су обезбиједили и наредили кориштење људства и технике полицијских снага за заробљавање и присилно одвајање бошњачких мушкараца и дјечака након пада Сребренице у мјесецу јулу 1995. године, као и затварање и држање заробљеника и њихов транспорт на мјеста масовних стријељања, као и извршење егзекуција више хиљада жртава бошњачке националности на локалитетима Козлук, Брањево, Пилица и другим мјестима.

Такође, они се терете и за затрпавања тијела жртава у масовне гробнице, као и каснија ископавања тијела и премјештања у секундарне масовне гробнице, како би се прикрило извршење кривичних дјела. 

Оптужени Васић се терети да је извршио, а оптужени Зољић и Пантић помогли и подржавали дјелимично истребљење групе Бошњака енклаве Сребреница као националне, вјерске и етничке групе, чиме су починили кривично дјело - геноцид из члана 171. тачке а) и б) Кривичног закона БиХ.

Наведена оптужница једна је од најобимнијих у Тужилаштву БиХ, када је ријеч о геноциду у Сребреници, а уз оптужницу тужилаштво је предложило позивање 137 свједока, од чега више од 20 заштићених свједока, чијим исказима ће доказивати кривицу оптужених. Уз оптужницу је приложено више стотина материјалних доказа.

У оквиру детаљне истраге у овом предмету, остварена је значајна сарадња са Тужилаштвом при МКСЈ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba