Vijesti

NAKON ZAJEDNIČKIH SASTANAKA GLAVNOG TUŽIOCA I BISKUPA KOMARICE, EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI IZ 2. SVJETSKOG RATA ĆE BITI DOSTOJNO UKOPANI U BANJA LUCI

19.11.2014. 15:10

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u okviru provođenja istražnih radnji izvršilo ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Trubari, na području općine Bihać.

NAKON ZAJEDNIČKIH SASTANAKA GLAVNOG TUŽIOCA I BISKUPA KOMARICE, EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI IZ 2. SVJETSKOG RATA ĆE BITI DOSTOJNO UKOPANI U BANJA LUCI

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima civila hrvatske nacionalnosti, žrtava iz Drugog svjetskog rata, koji su ubijeni u mjesecu julu 1941. godine, kada su se vozom vraćali sa hodočašća iz Knina, a među kojima je bio i drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor.

Nakon provedenih istražnih radnji, na molbu Banjalučke biskupije i lično biskupa banjalučkog dr. Franje Komarice, te nakon razgovora sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem, aktivnosti su intenzivirane a Tužilaštvo BiH je dozvolilo i iskoordiniralo predaju posmrtnih ostataka Banjalučkoj biskupiji.

Posmrtni ostaci su iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu preuzeti dana 18.11.2014. godine, a prema predviđenom planu dana 19.11.2014. godine posmrtni ostaci bit će pohranjeni u svešteničku grobnicu na katoličkom groblju Sveti Marko u Banja Luci, čemu će prisustvovati i predstavnik Tužilaštva BiH.

O navedenim aktivnostima bit će informiran i zvanični Vatikan i ured Svete stolice.

Također, Tužilaštvo BiH je sa biskupom Komaricom realizovalo sastanke i razgovore o procesuiranju krivičnih djela ratnog zločina u kojima su u proteklom ratu u BiH, na području Prijedora i okoline, 1992. i 1995. godine, ubijeni sveštenici Ratko Grgić i Tomislav Matanović.

Tužilaštvo BiH ulaže intenzivne napore na procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine, kao bitnog segmenta za izgradnju pravde, pomirenja i suživota u Bosni i Hercegovini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba