Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA SALIHOVIĆA I BRAMMERTZA. GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH UPOZNAO TUŽILAŠTVO MKSJ SA OSTVARENIM REZULTATIMA U OVOJ I PROTEKLIM GODINAMA

13.11.2014. 15:31

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa glavnim tužiocem Tužilaštva pri MKSJ, Sergeom Brammertzom.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA SALIHOVIĆA I BRAMMERTZA. GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH UPOZNAO TUŽILAŠTVO MKSJ SA OSTVARENIM REZULTATIMA U OVOJ I PROTEKLIM GODINAMA

Na sastanku je g. Salihović upoznao kolegu iz MKSJ-а sa intenzivnim aktivnostima Tužilaštva BiH u radu na predmetima ratnih zločina, kao i podatkom da će Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana preći brojku od 400 osoba ukupno optuženih za ratne zločine, što je svakako značajan rezultat u procesu kažnjavanja ratnih zločina i uspostavi vladavine prava.

Istaknuto je da su podignute optužnice Tužilaštva BiH za ratne zločine u procentu od 80% i više rezultirale osuđujućim presudama, što govori o kvalitetu prikupljenih dokaza.

U ovoj godini očekuje se da će biti podignute optužnice protiv više od 100 optuženih, što znači da će rezultati u 2014. godini iznositi oko 25% od ukupnog broja optuženih u proteklih 10 godina, što je ocijenjeno kao značajan napredak.

Također, glavni tužilac Salihović i zvaničnici iz Posebnog odjela za ratne zločine upoznali su kolege iz Haga sa aktivnostima na procesuiranju predmeta Kategorije 2  koji su u fazi istrage proslijeđeni Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala. Tužilac Brammertz i njegov tim informisani su o podignutim optužnicama u vezi sa predmetima Kategorije 2, kao i sa aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu.

Predmeti Kategorije 2 od izuzetne su važnosti za izvještaj koji Tužilaštvo pri MKSJ podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, te je zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati sa maksimalnim intenzitetom.

Na sastanku je bilo razgovora i o regionalnoj saradnji između tužilaštava zemalja regije, a u naporima za što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima koje Tužilaštvo BiH preduzima u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Tužilac Brammertz iskazao je punu podršku svojim kolegama u Tužilaštvu BiH u radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina kao bitnog segmenta za uspostavu vladavine prava u BiH i regionu, a tužilac Salihović i njegov tim izrazili su zahvalnost kolegama iz Haga na izuzetnoj pomoći i saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Zajednički usaglašeno saopštenje Tužilaštva BiH i Tužilaštva pri MKSJ


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba