Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОG ФАЛСИФИКОВАЊА НОВЦА

15.10.2014. 15:35

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против два лица којa се терете за кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кривотворење новца из члана 205. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОG ФАЛСИФИКОВАЊА НОВЦА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и коруцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Невенка Божичића, рођеног 24. 04. 1960. године у мјесту Орашје, општина Прњавор,  настањеног у Републици Србији,  држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије, и

- Славка Бибића, рођеног 13. 08. 1965. године у мјесту Злопољац, општина Бихаћ, настањен у Републици Србији, држављанина Босне и Херцеговине и Републике  Србије.

Оптужени Божичић Невенко и Бибић Славко се терете да су, као чланови, приступили организованој групи људи коју је организовао држављанин Р Словачке ради фалсификовања новца односно производње лажног новца, кривотворина америчког долара, те стављања у оптицај истог као да је прави на подручју БиХ, а све са циљем прибављања протиправне имовинске користи. 

Током 2014. године па све до 21. 07. 2014. године,  оптужени су начинили и прибавили већу количину фалсификованих USD новчаница у апоену од 100 USD, те исте у више наврата у периоду од 21. до 26. 07. 2014. године кријумчарили на територију Босне и Херцеговине из Р Србије.

Након тога су на поштанским шалтерима и мјењачницама у више градова на подручју Босне и Херцеговине ставили у промет укупно 122 фалсификоване новчанице у апоену од по 100 USD, односно вриједности од 12 200 USD (приближно 18 000 КМ) на начин да је исте Божичић Невенко размјењивао у БХ валуту, притом се легитимишући као словеначки држављанин и користећи фалсификовану личну карту Р Словеније на име Нико Ковач из Марибора,  док га је Бибић Славко чекао са возилом и превозио од града до града.

Дана 18. 08. 2014. године, оптужени су покушали прокријумчарити и 200 фалсификованих новчаница у апоенима од 100 USD,  у намјери да их ставе у промет на подручју Босне и Херцеговине, а које су код њих пронађене и заплијењене.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba