Vijesti

NAPORI TUŽITELJSTVA BiH U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I JAČANJU REGIONALNE SURADNJE POZITIVNO TRETIRANI U IZVJEŠĆU EUROPSKOG POVJERENSTVA

08.10.2014. 15:15

Tužiteljstvo BiH izražava zadovoljstvo što su u Izvješću Europskog povjerenstva za 2014. godinu kao pozitivni pomaci navedene aktivnosti Tužiteljstva BiH i združene akcije u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih kaznenih djela, kao i borba protiv organiziranog kriminala.

NAPORI TUŽITELJSTVA BiH U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I JAČANJU REGIONALNE SURADNJE POZITIVNO TRETIRANI U IZVJEŠĆU EUROPSKOG POVJERENSTVA

U izvješću se također navodi da su određeni pomaci ostvareni i formiranjem zajedničkih timova Tužiteljstva BiH i UNO za borbu protiv poreznih utaja.

Također, raduje nas što su prepoznati naši napori u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, pranja novca, terorizma i drugih teških kaznenih djela, kao i navodi da je BiH postala partner u realizaciji međunarodnih sporazuma i radu asocijacija za suradnju pravosudnih i policijskih agencija.

Tužiteljstvo BiH svjesno je da je broj predmeta za ratne zločine još uvijek jako veliki, te da je potrebna jača potpora institucija vlasti pravosuđu, kao i da na rezultate rada pravosuđa u BiH utječe i činjenica da je zbog nedostatka sredstava u BiH još uvijek nepopunjeno 13% potrebnih kapaciteta u pravosuđu.

Izuzetno smo ponosni što je u Izvješću istaknuta značajna regionalna suradnja tužiteljstava, u čijem razvoju značajnu ulogu ima Tužiteljstvo BiH, kao i sporazumi između tužiteljstava zemalja regiona - BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji su već dali određene rezultate i pomoći će u učinkovitijem procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Također, bitno je istaći da će Tužiteljstvo BiH u narednom razdoblju posvetiti pozornost procesuiranju što većeg broja predmeta ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci već su podignute optužnice u nekoliko predmeta koji se odnose na ova kaznena djela.

Tužiteljstvo BiH je u više navrata isticalo da rad na predmetima ratnih zločina u velikoj mjeri ovisi o proračunskim sredstvima i popunjenosti kadrovskih kapaciteta i izuzetno smo zadovoljni što je ta povezanost prepoznata u informaciji Europskog povjerenstva.

Također, Tužiteljstvo BiH izražava zadovoljstvo što su u Izvješću prepoznate važnosti procesa neovisnog izbora sudaca i tužitelja i rada VSTV BiH, jer Tužiteljstvo BiH uvijek ističe stav da ovaj proces treba biti izvan političkih utjecaja.

IZVJEŠĆE


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba