Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH U VIŠE GRADOVA PROVODI SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „MESO“. OVO JE JEDNA OD NAJVEĆIH AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I VIŠEMILIJUNSKIH POREZNIH UTAJA

10.09.2014. 12:16

Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UNO BiH. U aktivnostima su pružale potporu i policijske snage MUP-a HNK i ZHK u mjestima gdje su vršena lišenja slobode i pretresi.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH U VIŠE GRADOVA PROVODI SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „MESO“. OVO JE JEDNA OD NAJVEĆIH AKCIJA U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I VIŠEMILIJUNSKIH POREZNIH UTAJA

O svim aktivnostima izravno se informira i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilijunske iznose je oštećen proračun BiH, te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u 3 poduzeća.

U akciji „Meso“ pretreseni su objekti i poduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni:

Ivanković-Lijanović Jerko (1969)

Ivanković-Lijanović Slavo (1957)

Ivanković-Lijanović Jozo (1962)

Ivanković-Lijanović Mladen (1960)

Bahilj Milorad (1953)

Slišković Jozo (1956)

Ivanković Venka (1941)

Mikulić Željko (1959)

Ivanković Zdravko (1968)

Kvesić Draženko (1968)

Čolak Miroslav (1941)

Ivanković Lijan-Stipe (1933)

Šakota Mirjana (1958)

Galić Mirko (1954)

U okviru akcije izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz poduzeća:

„Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg

„Kora- fin“ doo Široki Brijeg

„Velmos Company“ d.d. Mostar

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu.

Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba