Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA TUŽITELJEM MEHANIZMA ZA MEĐUNARODNE KAZNENE SUDOVE (MMKS) HASSANOM B. JALLOWОМ. TUŽITELJ JALLOW POHVALIO RAD I NAPORE TUŽITELJSTVA BiH

09.09.2014. 16:30

Glavni tužitelji potpisali su Memorandum o razumijevanju koji će omogućiti intenzivnu suradnju dvaju tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

GLAVNI TUŽITELJ GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA TUŽITELJEM MEHANIZMA ZA MEĐUNARODNE KAZNENE SUDOVE (MMKS) HASSANOM B. JALLOWОМ. TUŽITELJ JALLOW POHVALIO RAD I NAPORE TUŽITELJSTVA BiH

Potpisani sporazum predstavlja tehnički sporazum o modalitetima pristupa dokaznom materijalu i na ovaj način su ozvaničeni odnosi Tužiteljstva BiH i MMKS, koji će nastaviti raditi nakon okončanja mandata Haškog suda.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, kao i Haški tribunal i Tužiteljstvo BiH imaju istu misiju i zadaću, a to je otkrivanje i kazneno procesuiranje predmeta ratnih zločina.

S obzirom da u nekoliko predmeta u budućnosti predstoje žalbeni procesi u Hagu na kojima će raditi MMKS, a da se radi između ostalih i o predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji se cijelim svojim opsegom odnose na događaje u Bosni i Hercegovini, potrebno je da postoji čvrsta suradnja između Tužiteljstva BiH i tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

„Mi smo na istom putu i mi smo istinski saveznici zato što poduzimamo sve što je u našoj moći da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se počinitelji ne mogu nigdje sakrivati od procesuiranja“ - izjavio je glavni tužitelj Salihović.

„Podržavam kolegu Salihovića i mogu pohvaliti njegov rad, kao i rad Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina. U budućnosti imat će svu našu potporu u svom radu“ - istakao je tužitelj Jallow nakon potpisivanja Memoranduma.

Tužitelj MMKS, g. Jallow, istakao je da je ovo njegova prva službena posjeta Bosni i Hercegovini i regionu, te da mu je izuzetno drago zbog potpisivanja sporazuma sa kolegama tužiteljima.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba