Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПОСЈЕТИО СЈЕДИШТЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛA ЛИЦА (ICMP) У САРАЈЕВУ

06.05.2014. 15:52

Централне теме састанка су се односиле на могућност убрзања проналаска и идентификације несталих лица као битног сегмента успостављања владавине права у БиХ.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ПОСЈЕТИО СЈЕДИШТЕ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛA ЛИЦА (ICMP) У САРАЈЕВУ

Током посјете сједишту ICMP-ја у БиХ, главни тужилац се састао са директорицом Kathryne Bomberger, шефом програма за Западни Балкан г. Matthew Holiday и другим службеницима комисије.

Главни тужилац је рекао званичницима ICMP-ја да се често састаје са представницима удружења жртава и породица несталих лица свих националности из свих крајева Босне и Херцеговине, које га информишу о проблемима и потешкоћама са којима се сусрећу тражећи нестале, те да све институције у БиХ, као и међународна заједница, морају уложити додатне напоре да се овај процес убрза.

На састанку је директорица Бомбергер упознала главног тужиоца са историјом мисије ICMP-ја, од оснивања 1996. године, те активностима и резултатима оствареним у Босни и Херцеговини и другим земљама у свијету.

Главни тужилац је истакао да се у БиХ морају покренути интензивне активности и свакодневни контакти и сарадња између свих субјеката укључених у процес тражења и идентификације несталих лица како би се овај процес убрзао, јер се ради о процесу врло битном за породице жртава, као и за истраге у предметима ратних злочина у којима су пронађени и ексхумирани посмртни остаци, који су уједно важни материјални докази у предметима.

На састанку је разговарано о могућностима убрзања процеса ексхумација у будућности, као и убрзања процеса идентификације и рјешавања свих техничких потешкоћа које се појаве у том процесу, као што су потешкоће са чувањем посмртних остатака у одговарајућим условима, рјешавање идентификације пронађених посмртних остатака за које још није утврђен идентитет жртава којима припадају и друге потешкоће које се појаве током рада на терену.

Главни тужилац је истакао да често разговара са тужиоцима који поступају у предметима ратних злочина око потребе убрзања процеса ексхумација и идентификација, те да се нада да ће се у што скоријем периоду завршити ревизија пронађених посмртних остатака, који чекају идентификацију, а налазе се у мртвачницама у више градова у БиХ.

Постоје подаци да у мртвачницама постоји најмање око 3.000 пронађених а неидентификованих посмртних остатака, чија идентификација мора бити приоритет у наредном периоду.

Током посјете сједишту ICMP-ја у БиХ, главни тужилац је обишао капацитете за ДНК идентификацију, гдје су му презентовани технички капацитети и методологија лабораторијског рада на идентификацији жртава путем ДНК методе.

Сарадња Тужилаштва БиХ и ICMP-ја у БиХ ће се интензивно наставити и у наредном периоду.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba