Вијести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ

30.04.2014. 14:00

У Бриселу је данас потписан Протокол о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, између Тужилаштва БиХ и Врховног државног тужилаштва Црне Горе.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ

Протокол су потписали главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и в.д. врховног државног тужиоца Црне Горе Веселин Вучковић.

Овим протоколом се омогућава директна сарадња у процесуирању предмета ратних злочина, каква већ постоји између тужилаштава у БиХ, Србији и Хрватској, а с циљем да се онемогући осумњиченима за ратне злочине да се, због држављанства и боравка у другој држави, скривају од процесуирања.

У Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ су у раду предмети у којима се дошло до информација и сазнања да се одређени осумњичени учиниоци налазе у Црној Гори.

Ради се о осумњиченима који су за вријеме рата у БиХ боравили на територији Босне и Херцеговине, и чије ће процесуирање бити знатно убрзано потписивањем протокола.

На овај начин биће побољшана и сарадња у процесуирању предмета ратних злочина који се воде у црногорском правосуђу, а у којима се свједоци или оштећени налазе на територији Босне и Херцеговине.

Потписивање Протокола о сарадњи су подржале институције Европске уније и окарактеризовале као значајан помак у регионалној сарадњи између правосудних институција те један од битних корака структуралног дијалога.

Тужилаштво Босне и Херцеговине наставља активности јачања регионалне сарадње између тужилаштава, ради што ефикаснијег процесуирања свих врста криминала који се извршава на подручју више држава, а ради очувања владавине права и стварања безбједнијег окружења на европском путу Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba