Vijesti

U FRANCUSKOJ OTKRIVEN I LIŠEN SLOBODE RADOMIR ŠUŠNJAR ZVANI LALCO, OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN U PIONIRSKOJ ULICI U VIŠEGRADU. OČEKUJE SE NJEGOVO IZRUČENJE BiH

07.04.2014. 15:29

Tužitelj i istražitelji Tužiteljstva BiH, nakon višemjesečnih operativnih aktivnosti, locirali su osumnjičenog u Francuskoj. Od vlasti Republike Francuske je zatraženo njegovo uhićenje i izručenje Bosni i Hercegovini.

U FRANCUSKOJ OTKRIVEN I LIŠEN SLOBODE RADOMIR ŠUŠNJAR ZVANI LALCO, OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN U PIONIRSKOJ ULICI U VIŠEGRADU. OČEKUJE SE NJEGOVO IZRUČENJE BiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, zajedno sa istražiteljima Tužiteljstva BiH, nakon višemjesečnih provjera i istražnih radnji, na teritoriju Republike Francuske je locirao osumnjičenog Radomira Šušnjara iz Višegrada.

Nakon što je lociran, u kontaktu sa francuskim pravosudnim i policijskim institucijama je zatraženo njegovo žurno uhićenje i izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U ovim aktivnostima je ostvarena značajna suradnja i sa Tužiteljstvom MKSJ-a u Den Haagu.

Radomir Šušnjar je osumnjičen da je osobno i izravno sudjelovao u počinjenju stravičnog zločina, koji je u javnosti poznat i kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, zajedno sa Milanom Lukićem, kojem se sudi u Haškom sudu, kao i drugim osobama.

U mjesecu lipnju 1992. godine je u toj kući zatočeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, među kojima je bilo i žena i djece, koji su potom zapaljeni, a u unutrašnjost kuće je pucano iz automatskog naoružanja.

Tada je ubijeno 59 osoba, a samo 7 žrtava se uspjelo spasiti i preživjeti.

Osumnjičeni Radomir Šušnjar je pod istragom Tužiteljstva BiH, a osumnjičen je da je osobno sudjelovao u zatvaranju žrtava u kući u Pionirskoj ulici i kasnijem paljenju objekta.

Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje Veleposlanstvu Republike Francuske u BiH, Veleposlanstvu BiH u Parizu, pravosuđu i policiji Republike Francuske, uredu Interpola u BiH i Središnjem uredu Interpola u Lionu, Sudu BiH, Tužiteljstvu pri MKSJ-u i svim institucijama koje su pomogle u pronalasku, lociranju i uhićenju ovog osumnjičenog.

Tužiteljstvo očekuje njegovo skoro izručenje pravosuđu BiH i nastavlja aktivnosti u pravcu podizanja optužnice. Navedeni događaj je jasna poruka svim osumnjičenima za ratne zločine da će Tužiteljstvo BiH i policijske agencije pronaći i procesuirati osumnjičene gdje god se skrivali, a sve u interesu vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba