Vijesti

U SANSKOM MOSTU NASTAVLJENA IDENTIFIKACIJA ŽRTAVA PRONAĐENIH U MASOVNOJ GROBNICI TOMAŠICA U OPĆINI PRIJEDOR

28.03.2014. 15:30

U Centru za identifikaciju Šejkovača, u Sanskom Mostu, dana 26. 03. 2014. godine, nastavljen je proces identifikacije žrtava pronađenih prilikom kopanja na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.

U SANSKOM MOSTU NASTAVLJENA IDENTIFIKACIJA ŽRTAVA PRONAĐENIH U MASOVNOJ GROBNICI TOMAŠICA U OPĆINI PRIJEDOR

Proces identifikacije, u dogovoru sa članovima porodica žrtava, započet je dana 14. 02. 2014. godine, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza. Nastavak identifikacije žrtava ove sedmice će trajati tri dana i završit će se u petak, 28. 03. 2014. godine.

Proces je nastavljen jer su pristigli novi DNK nalazi, što omogućava konačnu identifikaciju još sedamnaest žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.

Dana 26. 03. 2014. godine identificirano je sedam osoba, dana 27. 03. 2014. godine identificirano je šest osoba, a za dan 28. 03. 2014. godine planirana je identifikacija još četiri osobe.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo, jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Identifikaciji žrtava prisustvuje istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba