Vijesti

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KAZANOVA“

26.03.2014. 15:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KAZANOVA“

Osumnjičene osobe su na području Mostara, Trebinja, Nevesinja i Jablanice lišili slobode ovlašteni policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu - SIPA dana 24. 03. 2014. godine, nakon čega su ih u zakonskom roku predali Tužilaštvu BiH.

Osobe lišene slobode se sumnjiče da su postale članovi kriminalne grupe koja je organizovana radi nabavke, prebacivanja i prodaje opojne droge heroin i marihuana na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima, ova grupa je radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kontinuirano od aprila 2013. godine do marta 2014. godine, vršila neovlašteni promet opojnih droga iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz razloga opisanih u članovima 126. i 126a. ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane: putovanja u inostranstvo, izdavanja putne isprave BiH i predaje putnih isprava BiH ako iste posjeduju, zabrane korištenja lične karte za prelazak državne granice, zabrane sastajanja sa drugim osumnjičenim osobama u predmetu, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba