Вијести

ТРОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ САВАШ ЕРЕРЕН И ДРУГИ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

12.03.2014. 15:19

Тројица оптужених у предмету Саваш Еререн и други, за кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ, споразумно су признали кривицу.

ТРОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ САВАШ ЕРЕРЕН И ДРУГИ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

1.   Оптужени Мухарем Онел, рођен 12. 09. 1975. године у Газиантепу у Републици Турској, настањен у Сарајеву, држављанин Републике Турске, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Одјела III Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од једне (1) године и осам (8) мјесеци.

2.   Оптужени Хуснија Хрустић звани „Хуле“, рођен 30. 01. 1963. године у Добоју, настањен у Живиницама, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Одјела III Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од једне (1) године и три (3) мјесеца.

3.   Оптужени Сеад Омеровић, звани „Јоја“, рођен 07. 04. 1964. године у Власеници, настањен у Босанској Градишци, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Одјела III Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од једне (1) године.

Од оптужених се одузимају предмети који су употријебљени или су били намијењени за учињење кривичног дјела или који су настали учињењем кривичног дјела.

Склапањем споразума о признању кривице сви наведени оптужени су у потпуности признали извршење кривичног дјела за које их терети оптужница Тужилаштва БиХ од 14. 05. 2013. године. Предложене казне су у складу са улогом оптужених у извршењу кривичних дјела описаних у оптужници, те отежавајућих и олакшавајућих околности које су се нашле на страни оптужених.  

Оптужени се терете да су се у периоду од јула до децембра 2012. године, ради стицања финансијске користи, заједничким дјеловањем међусобно договореним и повезаним радњама организовано бавили недозвољеним пребацивањем - међународним кријумчарењем лица – држављана Републике Турске, и то преко Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске у Словенију и друге земље Европске уније.

Овим споразумом оптужени потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Они истовремено потврђују да изјаву о признању кривице дају добровољно, свјесно и са потпуним разумијевањем правних посљедица, у складу са чланом 231. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење, те права на улагање жалбе на кривичну санкцију коју им изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba