Vijesti

TROJICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE OSOBA U PREDMETU SAVAŠ EREREN I DRUGI SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

12.03.2014. 15:19

Trojica optuženih u predmetu Savaš Ereren i drugi, za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH, sporazumno su priznali krivnju.

TROJICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE OSOBA U PREDMETU SAVAŠ EREREN I DRUGI SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

1.   Optuženi Muharrem Onel, rođen 12. 09. 1975. godine u Gaziantepu u Republici Turskoj, nastanjen u Sarajevu, državljanin Republike Turske, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Odjela III Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženome izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i osam (8) mjeseci.

2.   Optuženi Husnija Hrustić zvani „Hule“, rođen 30. 01. 1963. godine u Doboju, nastanjen u Živinicama, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Odjela III Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženome izrekne kaznu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i tri (3) mjeseca.

3.   Optuženi Sead Omerović, zvani „Joja“, rođen 07. 04. 1964. godine u Vlasenici, nastanjen u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Odjela III Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženome izrekne kaznu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine.

Od optuženih se oduzimaju predmeti koji su uporabljeni ili su bili namijenjeni za počinjenje kaznenoga djela ili koji su nastali počinjenjem kaznenoga djela.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje svi navedeni optuženi su u cijelosti priznali izvršenje kaznenoga djela za koje ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 14. 05. 2013. godine. Predložene kazne sukladne su ulogama optuženih u izvršenju kaznenih djela opisanih u optužnici, te otegotnih i olakotnih okolnosti koje su se našle na strani optuženih.  

Optuženi se terete da su se u razdoblju od srpnja do prosinca 2012. godine, radi stjecanja financijske koristi, zajedničkim djelovanjem međusobno dogovorenim i povezanim radnjama organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem - međunarodnim krijumčarenjem osoba – državljana Republike Turske, i to preko Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Sloveniju i druge zemlje Europske unije.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica, sukladno članku 231. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba