Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE BiH, MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE, TE OPDAT-a I ICITAP-a PRI VELEPOSLANSTVU SAD U BiH

12.03.2014. 15:14

Proces traženja i identifikacije nestalih osoba ostaje jedan od najvažnijih prioriteta Tužiteljstva BiH - istakao je na sastanku glavni tužitelj Goran Salihović.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE BiH, MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE, TE OPDAT-a I ICITAP-a PRI VELEPOSLANSTVU SAD U BiH

U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak koji se odnosio na proces pronalaska i identifikacije osoba nestalih tijekom rata u BiH, na kojem su sudjelovali glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, čelnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, dužnosnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u BiH, kao i predstavnici OPDAT-a i ICITAP-a pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

Glavni tužitelj je upoznao sudionike sastanka sa pojačanjem kapaciteta Tužiteljstva BiH za rad na predmetima ratnih zločina te naglasio da su traženje, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba i dalje jedan od prioriteta Tužiteljstva BiH.

Glavni tužitelj je pozvao institucije BiH i međunarodne organizacije da pruže pomoć i potporu u procesu ekshumacija, koji je bitan za rad na predmetima ratnih zločina jer identificirani posmrtni ostaci predstavljaju značajan dokazni materijal u ovim predmetima, a ujedno je izuzetno važan za obitelji žrtava ratnih zločina, koje već dva desetljeća tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih.

Na sastanku je istaknuto i to da će po nalogu glavnog tužitelja svi stručni suradnici i istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine biti uključeni u rad na ekshumacijama, te da se upravo realiziraju stručne obuke osoblja za te zadatke.

S ciljem boljeg koordiniranja aktivnosti na terenu, Tužiteljstvo BiH će odrediti koordinatora koji će biti u kontaktu s ostalim institucijama uključenim u proces ekshumacija.

Glavni tužitelj je istakao da je potrebno povećati sredstva planirana za ovu namjenu u proračunu Tužiteljstva BiH, te da institucije BiH i međunarodna zajednica trebaju imati u vidu ovaj važan proces.

Prema procjenama, u BiH se još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 8.000 osoba, a njihov pronalazak i identifikacija su ključni za uspostavu vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Svi sudionici sastanka su se složili da Oružane snage BiH nastave pružati potporu u procesu ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U protekloj 2013. godini djelatnici Tužiteljstva BiH su realizirali 114 naredbi za ekshumacije i izašli na teren 278 puta, te koordinirali proces ekshumacija i reekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će u 2014. godini broj ovih aktivnosti biti veći.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba