Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA PRIGODOM NAPADA NA PREDSJEDNIŠTVO I ARHIV BiH

10.03.2014. 15:26

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA PRIGODOM NAPADA NA PREDSJEDNIŠTVO I ARHIV BiH

- Salema Hatibovića, rođenog 05. 01. 1959. godine u Sarajevu,

- Nihada Trnku, zv. „Tajso“, rođenog 13. 08. 1992. godine u Konjicu, nastanjenog u Sarajevu.

U okviru istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Federalnom upravom policije i ostalim policijskim agencijama u BiH, navedeni osumnjičeni identificirani su kao osobe koje su dana 07. 02. 2014. godine osobno i izravno vršile paljenje zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH, vozila i okolnih objekata, čime je nanesena velika šteta ovim institucijama te uništena značajna arhivska građa iz povijesti Bosne i Hercegovine.

Osim sudjelovanja u paljenju, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni Hatibović svojim automobilom dovezao naftne derivate i zapaljive smjese, tzv. „molotovljeve koktele“, kojima je izvršeno paljenje državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela terorizam iz članka 201. stavka 1. u svezi sa stavkom 5. točkom d) Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog razloga opisanih u članku 132. točkama b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i zbog načina izvršenja kaznenog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba