Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИХЕ АМОНА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

06.03.2014. 15:09

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Михе Амона, рођеног 10. 11. 1985. године у Љубљани, Р Словенија, гдје је и настањен, држављанина Р Словеније.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИХЕ АМОНА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Оптужени Миха Амон се терети да је као одговорно лице у правном лицу „АМОН ЕУ“ д.о.о. Бања Лука, као порески обвезник, у намјери да оствари право на поврат по основу индиректног пореза прописаног пореским законодавством БиХ, у својој пословној документацији и у ПДВ пријавама приказао неистините податке о својим опорезивим улазним рачунима за 2009. годину.

Оптужени је у двије кривичноправне радње, лажно приказујући право на одбитак улазног ПДВ-а у ПДВ пријавама за јули и октобар 2009. године, уносио неистините садржаје и по том основу из буџета БиХ му је исплаћен износ од 129.466,00 КМ за који је оштетио буџет БиХ.

Оптужени Миха Амон је у намјери да оствари право на поврат по основу индиректних пореза прописаних пореским законодавством БиХ поднио пореску пријаву неистинитог садржаја са исказаним износом за поврат индиректног пореза, а исказани износ поврата прелази 50.000,00 КМ, чиме је учинио кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 2. у вези са ставом 3. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba