Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ОШТРО ОСУЂУЈЕ НАВОДЕ И НЕИСТИНЕ СУДИЈЕ БРАНКА ПЕРИЋА ИЗНЕСЕНЕ У КОЛУМНИ У НЕЗАВИСНИМ НОВИНАМА

05.03.2014. 15:06

Тужилаштво БиХ поручује грађанима и јавности да су апсолутно неосноване тврдње судије Бранка Перића изнесене у његовој колумни.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ОШТРО ОСУЂУЈЕ НАВОДЕ И НЕИСТИНЕ СУДИЈЕ БРАНКА ПЕРИЋА ИЗНЕСЕНЕ У КОЛУМНИ У НЕЗАВИСНИМ НОВИНАМА

Тужилаштво БиХ је у више наврата показало и доказало босанскохерцеговачкој јавности да је апсолутно изван било каквих политичких утицаја, и то је управо оно што смета одређеним политичким елитама јер не могу на било који начин утицати на рад Тужилаштва БиХ. Жалосно је у свему томе што се поједини правосудни званичници, па чак и судије, упуштају у одређене политичке конструкције и медијске нападе на институције.

У вези с тврдњама о наводном незаконитом прислушкивању, судији Перићу поручујемо да је детаљном истрагом утврђено да није било никаквог, а нарочито не незаконитог прислушкивања било кога у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ је у пуном замаху у процесуирању најтежих предмета ратних злочина, организованог криминала и корупције, о чему свједоче медијски извјештаји у посљедњих неколико мјесеци, као и Извјештај о раду и резултати који су најбољи у историји Тужилаштва БиХ у протеклих 10 година његовог постојања. Очигледно је да јачање ресурса и сам рад Тужилаштва БиХ многима смета, па можда и судији Бранку Перићу, који би желио да се суди по принципу „кадија те тужи, кадија ти суди“.

Борбу против свих облика криминала, у којој неће бити недодирљивих, настављамо и у наредном периоду. То вјероватно не одговара одређеним политичким елитама, али Тужилаштво БиХ је апсолутно независно у свом раду и ради искључиво у интересу грађана.

Судија Перић је у колумни, путем медија, изнио правни став о одређеним активним предметима, што судијама никако није дозвољено.

Цијењеном судији Перићу Тужилаштво БиХ поручује да се бави својим послом те да се остави непримјерених и неоснованих коментара и мишљења о Тужилаштву БиХ, те да је примјереније да се бави анализом појединих судских стандарда у предметима ратних злочина и корупције, за које су недавни догађаји показали да наносе велику штету процесу владавине права у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba