Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH OŠTRO OSUĐUJE NAVODE I NEISTINE SUDIJE BRANKA PERIĆA IZNESENE U KOLUMNI U NEZAVISNIM NOVINAMA

05.03.2014. 15:06

Tužilaštvo BiH poručuje građanima i javnosti da su apsolutno neosnovane tvrdnje sudije Branka Perića iznesene u njegovoj kolumni.

TUŽILAŠTVO BiH OŠTRO OSUĐUJE NAVODE I NEISTINE SUDIJE BRANKA PERIĆA IZNESENE U KOLUMNI U NEZAVISNIM NOVINAMA

Tužilaštvo BiH je u više navrata pokazalo i dokazalo bosanskohercegovačkoj javnosti da je apsolutno izvan bilo kakvih političkih uticaja, i to je upravo ono što smeta određenim političkim elitama jer ne mogu na bilo koji način uticati na rad Tužilaštva BiH. Žalosno je u svemu tome što se pojedini pravosudni zvaničnici, pa čak i sudije, upuštaju u određene političke konstrukcije i medijske napade na institucije.

U vezi s tvrdnjama o navodnom nezakonitom prisluškivanju, sudiji Periću poručujemo da je detaljnom istragom utvrđeno da nije bilo nikakvog, a naročito ne nezakonitog prisluškivanja bilo koga u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH je u punom zamahu u procesuiranju najtežih predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, o čemu svjedoče medijski izvještaji u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i Izvještaj o radu i rezultati koji su najbolji u historiji Tužilaštva BiH u proteklih 10 godina njegovog postojanja. Očigledno je da jačanje resursa i sam rad Tužilaštva BiH mnogima smeta, pa možda i sudiji Branku Periću, koji bi želio da se sudi po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Borbu protiv svih oblika kriminala, u kojoj neće biti nedodirljivih, nastavljamo i u narednom periodu. To vjerovatno ne odgovara određenim političkim elitama, ali Tužilaštvo BiH je apsolutno nezavisno u svom radu i radi isključivo u interesu građana.

Sudija Perić je u kolumni, putem medija, iznio pravni stav o određenim aktivnim predmetima, što sudijama nikako nije dozvoljeno.

Cijenjenom sudiji Periću Tužilaštvo BiH poručuje da se bavi svojim poslom te da se ostavi neprimjerenih i neosnovanih komentara i mišljenja o Tužilaštvu BiH, te da je primjerenije da se bavi analizom pojedinih sudskih standarda u predmetima ratnih zločina i korupcije, za koje su nedavni događaji pokazali da nanose veliku štetu procesu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba